Blodkärl, arteriografi och kväveoxid

Blodkärl och och åderförkalkning - nitrat från rödbetor ökar kväveoxidbildning, ger friskare blodkärl.

Med arteriografi kan blodkärlen kontrolleras så att livsstilsförändringar – som kostval, motion och rökstopp – kan göras innan vi drabbas av hjärt- och kärlsjukdom. Kväveoxid, som är viktigt för blodkärlens hälsa, bildas i kroppen av kostbaserat nitrat från exempelvis rödbetor.  

Med tiden stelnar blodkärlen och blir mindre elastiska. Den skyddande hinnan på kärlens insida lagrar in skräp och det byggs upp en kronisk låggradig inflammation. Åderförkalkning sker i det tysta. En stor del, upp mot 60 procent, av de som drabbas av hjärtinfarkt eller stroke, har vid vanliga hälsokontroller fått veta att deras värden för blodtryck, blodsocker och blodfetter är perfekta, men drabbas ändå av en plötslig infarkt.

– Det är som att gå med en tickande bomb, säger med. dr Olle Haglund i Spånga som börjat använda arteriografi på sina patienter. En enkel, snabb men avancerad metod som mäter kärlstelheten, blodkärlens elasticitet (Pwv) och vidgningsförmåga (Aix) för att kunna avgöra i vilken kondition dina blodkärl är. På tre minuter får du en pålitlig riskbedömning som inkluderar blodtryck, hjärtfrekvens, hjärtats arbete och pulstryck. Metoden används på både Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg och Karolinska sjukhusen i Solna och Huddinge samt av en del privatpraktiserande läkare och terapeuter.

Blodkärl - nitratrika rödbetor kan öka viktig kväveoxidbildning.Genom livsstilsförändringar kan de flesta föryngra sina blodkärl. Att inte röka och att motionera är självklart. Kosten har också betydelse. Förutom att minimera intaget av snabba kolhydrater, som socker och stärkelse, kan man välja mat rik på L-arginin och nitrat som omvandlas till kväveoxid i kroppen. L-arginin finns i kött, fisk och fågel. Rödbetor, ruccola och spenat är rika på nitrat.

Man vet att kväveoxid har många funktioner i kroppen. Till exempel hjälper den kroppen att fördela blodflödet och reglera blodtrycket genom tre viktiga effekter i blodkärlen. Den vidgar kärlen när kroppen behöver mer blod. Den förhindrar att kärlväggarna växer ihop så att blodflödet minskar. Och den förebygger åderförkalkning; att plack utvecklas på insidan av kärlväggen och täpper till blodkärlen.

– Jag rekommenderar alla ett glas osötad rödbetsjuice morgon och kväll för att hålla blodkärlen friska, säger Olle Haglund. Han har själv sett fantastiska resultat hos patienter som dricker rödbetsjuice och minimerar sockerintaget.

 

Källa: ”Är dina kärl en tickande bomb?” av Camilla Waldenström, mat&hälsa 1/2013 >
http://xn--rdbetsjuice-rfb.se/wp-content/uploads/2015/12/R1s-Ålder-blodkärl-Olle-Karl.pdf