Rödbetans färg

Rödbetans färgämne är bra för hälsan.

I rödbetor finns betacyaniner som inte bara är ofarliga färgämnen utan dessutom har positiva effekter på vår hälsa.

Att rödbetan har ett starkt färgämne är uppenbart för alla som stiftat bekantskap med den. Vissa av oss märker det när vi går på toaletten efter att ha ätit den. Det är de blåröda färgämnena betacyaninerna som inte brutits ner och därför följer med urin och/eller avföring. Kanske överraskande men ofarligt. Hur snabbt magen jobbar, hur sur magsaften är och vad man ätit tillsammans med rödbetorna spelar in vid nedbrytningen av betacyaniner.

Betacyaniner kan vara betanidin eller – om molekylen innehåller en glukosgrupp – betanin. Rödbetan innehåller också betaxantiner som är gulorange. Tillsammans kallas de betalainer.

Naturlig livsmedelsfärg från rödbetor
Betanin utvinns ur rödbetor och används som livsmedelsfärg – rödbetsrött, E162. Det är ofarligt att konsumera, och den färggivande delen av molekylen är inte en azogrupp (molekyl som innehåller en dubbelbindning mellan två kväveatomer) som i de omstridda syntetiska azofärgämnena. Även kosmetika och läkemedel färgas med betanin.

Hälsoeffekter av rödbetans färgämnen
Rödbetans färgämnen anses ha såväl anticancerogena som antiinflammatoriska egenskaper. De fungerar som antioxidanter, och genom att motverka skadlig oxidation skyddar de mot flera degenerativa sjukdomar. Studier har också visat att de har positiv effekt på blodfetter.

 

Källor:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11259347
Plant Betalains: Safety, Antioxidant Activity,Clinical Efficacy, and Bioavailability
Betanidin significantly reduces blood glucose levels in BALB/c mice fed with an atherogenic diet